Merülések 1974-ben

Mozsáry Gábor „Föld alatti vizek mélyén” című munkájának egyik fejezetében ír arról, milyen élményeket szerzett a Molnár János-barlangban végrehajtott merülés során. Más viszonyok voltak még akkor a helyszínen, de így is lenyűgőzte őt amit látott. A merülés vezetője a legendás Plózer István volt. Részlet a beszámolóból:

„Alámerülve, mintha akváriumban úsznánk. Gyönyörű, tiszta víz és élet mindenütt. Halak, növények. Fényképezünk a tóban, mert ez ritka alkalom. Liliom úr, a bérlő úgy érzi, mintha a veteményes kiskertjét taposnánk. Azt hiszi, hogy mi kiszaggatjuk a növényeket, pedig csak a víz kavarodik föl, ahogy úszunk. A tóban merülni csodálatos, de amiért jöttünk, az csak most következik. A tó sarkán rakott boltív alatt sötét hasadék nyílik, víz fölött és víz alatt is messzire látni benne. Ide úszunk be egymás után. A hasadék szűk, de járható. A vége előtt vendéglátónk és vezetőnk, Plózer Pista megáll, és a sziklafalon megtámaszkodva elmondja, hogyan fogunk merülni.

– Itt nem szoktunk telefont használni. Az egész ismert barlangrész különböző színű kötelekkel be van jelölve, nem téved el, aki tudja, hogy melyik ágban milyen a színkód. Itt most lemerülünk balra, egy szűkületen átbújunk, onnan egy fekete dróton végigúszva eljutunk az első levegős teremig. Ott ismét beszélünk. Közben lesz egy kötélleágazás függőlegesen felfelé, de oda nem megyünk. Figyeljétek meg a bejárati szűkületet, csak az egyik széle járható, visszafelé ne legyen probléma!”

Föld alatti vizek mélyén – Búvár-barlangkutató kalandozások Kárpát-medencei barlangokban című könyv szabadon elérhető, olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán.

Az alábbi térkép szintén a kötetben található.