Az UNEXUP projekt a Molnár János-barlangban

Még 2019-ben látogattak el hozzánk először a nemzetközi csapat tagjai, élve azokkal a kiváló lehetőségekkel, amit a Molnár János-barlang és infrastruktúrája biztosított számukra. Az akkor még UNEXMIN nevet viselő projekt egy újszerű, víz alatt használható robot fejlesztését célozta, amivel az egykori elárasztott bányák felderítését és feltérképezését lehetett végrehajtani.

Két év eltetltével visszatértek Budapestre a csapat tagjai. Talán a korábban a barlangban végrehajtott tesztek is segítettek abban, hogy tovább tudják fejleszteni az autonóm eszközt. A mára UNEXUP nevet viselő nemzetközi projekt célkitűzései is megváltoztak, a piacra is bevezethető, jól használható autonóm robot kifejlesztése a cél.

A korábbi változathoz képest számos ponton módosult az eszköz. Változott a kialakítás, a vezérlés, a navigáció. A 2021-es látogatás kiváló volt arra, hogy ugyanabban a környezetben teszteljék az új robotot, mint a korábbi alkalommal. A munkában segítettek a bázis búvárai, így például ők működtek közre, amikor az eszköz szkennelési funkcióját egy búváron tesztelték.

Nagy örömünkre szolgált, hogy segítségére lehettünk a szakembereknek, akik eredményesen zárták a Molnár János-barlangban töltött időszakot.

Az UNEXUP projekt honlapja

Az UNEXUP projekt Facebook-oldala